ΘΡΑΚΗ

ΑΝ. ΡΩΜΥΛΙΑ

ΣΤΡΥΜΗ

ΣΠΗΛΑΙΑ

ΜΠΑΜΠΩ

ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΣΥΛ. ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

HOME

Η ΘΡΑΚΗ

ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΟΡΦΕΑ ΜΥΘΙΚΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΧΡΟΝΟΙ

Η   Ανατολική Ρωμυλία η Βόρειος Θράκη, ενσωματωμένη σήμερα στην Βουλγαρία, αποτελεί το Βόρειο τμήμα της μιας, ενιαίας Θρακικής χώρας, όπως ήταν αυτή ορισμένη γεωγραφικά και όπως καθορίζεται στους διεθνείς χάρτες μέχρι το 1900.

Είναι η χώρα που απλώνεται από τον Αίμο ως τη Ροδόπη και από τον Όρβηλο ως τον Εύξεινο Πόντο. Είναι ή "Θρήκη", όπως την αποκαλεί ο Όμηρος στην Ιλιάδα (Β' 595 στ.). Είναι ή χώρα που στις καταπράσινες κοιλάδες της ρέει ο Έβρος, ο γιος της Ροδόπης και του Αίμου, όπως θέλει η Ελληνική Παράδοση, και στις όχθες του οποίου αντήχησε η λύρα του Πελασγού  Ορφέα,   του πρώτου αντιπροσώπου του θεού   Απόλλωνα, του Πάτρωνος των    Ελευσίνιων Μυστηρίων,  της λατρείας όχι μόνο των Ολυμπίων Θεών αλλά και του Μονοθεϊσμού, της ρίζας της Ελληνικής φυλής, της δημιουργίας του Κόσμου. Είναι η χώρα, όπου υπάρχει ο Άνθρωπος' από την εποχή του Μέσου Πλειστόκαινου, δηλαδή πριν από 500 000 χρόνια… (Πρακτικά 1ου Θρακολογικού Συνεδρίου).

    Ο Λίνος ο Κιθαρωδός και δάσκαλος του Ηρακλέους, ο Εύμολπος και οι γιοι του Μουσαίος και Ίσμαρος (υπάρχει και βουνό στη Θράκη με αυτή την ονομασία σήμερα), ο Θάμαρις ο Βορεύς γαμβρός του Ερεχθέως, ο βασιλεύς Όλορος, πεθερός του Μιλτιάδη, υπήρξαν Θράκες και με τα Ελληνικά τούς ονόματα, την συγγένεια και επικοινωνία με την Ελληνικότητα της Ενιαίας Θράκης.

    Κοινοί οι θεοί, Πανελλήνιες οι δραστηριότητες, κοινά και τα πρώτα επίγεια βήματα στα Γράμματα, στη Φιλοσοφία, στις Επιστήμες. Θράκες αναφέρονται  στην Αργοναυτική  εκστρατεία του Ιάσωνα, στην πρώτη αυτή Πανελλήνια ομαδική εξόρμηση. Ο Ζάμαλξις θεωρείται σήμερα μεταξύ των πρώτων νομοθετών και φιλοσόφων, πρόδρομος στη] Φιλοσοφία του Πυθαγόρα. Οι : Δημόκριτος (γεννήθηκε στα Άβδηρα-Πατέρας της Πυρηνικής Φυσικής), Πρωταγόρας (γεννήθηκε στα   Άβδηρα   διδάσκαλος, Ρητορικής – σοφιστής, περιηγήθη την Κυρίως Ελλάδα και Κάτω Ιταλία), Ευμένης (γεννήθηκε στη Καρδία-Στρατηγός του Μεγάλου Αλεξάνδρου κι ένας εκ των διαδόχων του) και Ιερώνυμος (γεννήθηκε στην Καρδία-Ιστορικός και Στρατηγός του Μεγάλου Αλεξάνδρου) είναι Θράκες.

(Κόρμαλη Α., (1998), Ανατολική Ρωμυλία η αλύτρωτη Ορφική γη, Αθήνα:Πελασγός)