ΘΡΑΚΗ

ΑΝ. ΡΩΜΥΛΙΑ

ΣΤΡΥΜΗ

ΣΠΗΛΑΙΑ

ΜΠΑΜΠΩ

ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΣΥΛ. ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

ΗΟΜΕ

ΣΠΗΛΑΙΑ

Ιστορική αξία όμως δεν στερείται και το σημερινό χωριό Στρύμη. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κομοτηνής υπάρχουν πέτρινα όπλα και σκεύη της προϊστορικής νεολιθικής εποχής, τα οποία βρέθηκαν στο νεολιθικό σπήλαιο της Στρύμης. Τα αρχαιολογικά αυτά ευρήματα δεν εντυπωσιάζουν  τον επισκέπτη γιατί είναι κατάλοιπα μιας πανάρχαιης εποχής, της νεολιθικής, τότε που οι άνθρωποι παρατώντας τη νομαδική ζωή αρχίζουν να ζουν σε μόνιμους οικισμούς και να κατασκευάζουν αντικείμενα για καθημερινή χρήση όπως εργαλεία, όπλα και αγγεία.Αυτό το σπήλαιο, καθώς και άλλα δύο ακόμη, βρίσκονται στην χαράδρα «Ιν-Ντερές» ή χαράδρα των άγριων θηρίων.

Γύρω στα 500 μέτρα περίπου από το χωριό Στρύμη  προς τη Διώνη, στη δεξιά μεριά του δρόμου, υπάρχει ένας χωματόδρομος που οδηγεί στην παραπάνω χαράδρα. Στο ύψος των επιβλητικών βράχων που την περικλείουν διακρίνονται τα σκοτεινά στόμια σπηλαίων σε διάφορα μεγέθη, τα οποία ως φυσικά καταφύγια κατοικήθηκαν από τη νεολιθική εποχή.

Η μια σπηλιά βρίσκεται στη νότια δύσβατη πλευρά της χαράδρας και είναι προσιτή από δύο σημεία. Η μία είσοδος, η βορειοανατολική είναι η στενή κάθοδος και η άλλη, η δυτική, είναι ένα μικρό άνοιγμα από το οποίο δεν μπορεί κάποιος να μπει όρθιος.

Η δεύτερη σπηλιά βρίσκεται δυτικότερα της πρώτης, είναι μικρότερη απ’ όλες και η είσοδός της είναι αρκετή για να φωτιστεί όλη η σπηλιά. Η έρευνα μέσα σ’ αυτή έφερε στο φως όστρακα προϊστορικά, Θρακικά και Βυζαντινά.

Η τρίτη σπηλιά βρίσκεται στη Βόρεια πλευρά της χαράδρας και είναι πιο προσιτή από τις άλλες. Η έρευνα που έγινε με τρεις τομές μέχρι το βράχο δεν απέδωσε όστρακα.

Ο καθηγητής Γ. Μπακαλάκης, ο οποίος πρώτος περιηγήθηκε το Θρακικό χώρο στα 1957-60, ήταν ο πρώτος που εξέτασε μεθοδικά τα σπήλαια αυτά της Στρύμης. Έσκαψε το έδαφός τους και ξέθαψε αρκετά ενδιαφέροντα ευρήματα. Εξέφρασε όμως και το παράπονό του για το κακό που κάνουν οι χωρικοί σκάβοντας τις σπηλιές για να βρουν θησαυρούς, ανακατεύοντας τα χώματα της σπηλιάς με αποτέλεσμα ο αρχαιολόγος να μην μπορεί να κάνει στρωματογραφικές παρατηρήσεις.

 Έκανε όμως την εξής διαπίστωση:

«Η χαράδρα Ιν-Ντερές και τα σπήλαιά της είναι ενδιαφέρουσα παλαιότατη σελίδα της ιστορίας και του πολιτισμού της Θράκης από την τρίτη προχριστιανική χιλιετία»